English Italian Hrvatski

 

Hvar

Grad Hvar jedinstven je spoj raskošne mediteranske prirode, bogate i slojevite kulturno-povijesne baštine, te mondene turističke suvremenosti.

Smješten u slikovitom prirodnom okružju, okrenut južnoj, sunčanoj strani svijeta, koja mu je podarila svu mediteransku privlačnost i vedrinu, okrenut moru koje mu je uzvratilo sjajnom i neponovljivom povjesnicom, Hvar je neiscrpna riznica prizora, ugođaja i avantura.

Ime mu dolazi od riječi PHAROS - grčkog naziva za otok Hvar i grad koji se nekoć nalazio na mjestu današnjeg Starog Grada (a od kojega je Hvar u 13. st. preuzeo naslov otočkog središta).

Slavu i moć Hvar je stekao tijekom srednjeg vijeka kao važna luka u okviru mletačkoga pomorskog imperija. Danas je pak turističko središte otoka i jedno od najomiljenijih turističkih odredišta dalmatinske rivijere - gradić nasmijanih i ljubaznih žitelja gotovo u potpunosti predanih turizmu.

Hvarska povjesnica traje već tisućljećima. Njezino bogatstvo i sadržaj rezultat su brojnih okolnosti i prednosti Hvara, od kojih kao najvažniju valja svakako izdvojiti nautički položaj hvarske luke. Naime, od samih početaka plovidbe na jedra, otok Hvar nalazi se u središtu uzdužnih i poprečnih plovidbenih putova Jadranom, a sama luka grada Hvara – zaštićena malim otocima i prirodno izvrsno oblikovana, brodovima je pružala sigurno utočište od pogubnih vjetrova.

Hvar nudi pregršt pogodnosti koje je gotovo nemoguće naći u nekoj zemaljskoj inačici. Turisti su zaposjeli njegove i najskrivenije kutke, i ne razmišljajući gdje je prapočetak takvoga sklada podneblja, vremena, mora, krajolika i dobrohotnosti stanovništva, uzimaju sve ono što im ovaj otok i grad bez zadrške nudi. A kao i u svemu drugom, tako i u klimatsko-vremenskom pogledu.

Grad je smješten u zoni prave sredozemne klime poznatoj još pod nazivom "klima masline", čije je glavno obilježje plavo vedro nebo. Sam grad klimatska i vremenska obilježja uzdižu iznad prosječnosti i ujednačenosti što ga čini poželjnim i drugima nedostižnim fenomenom.